Η πόλη της Ζακύνθου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά κατά μήκος της καταπράσινης ανατολικής πλαγιάς του λόφου της Μπόχαλης.
Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 και η φωτιά που ακολούθησε κατέστρεψαν την όμορφη παλιά πόλη με τις ψηλές επαύλεις και τα επιβλητικά κτίρια. Όμως η Ζάκυνθος αναδύθηκε από τα συντρίμια της ανανεωμένη με καινούργια εντυπωσιακά κτίρια προσπαθώντας να διατηρήσει το προσεισμικό ύφος.
Η πλατεία Σολωμού περιτριγυρίζεται από μερικά τέτοια κτίρια με χαρακτηριστικά τοξοτά παράθυρα και καμάρες. Εδώ βρίσκεται το Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, η Βιβλιοθήκη, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μόλου, ένα αναγεννησιακού ύφους κτίριο του 17ου αιώνα με βυζαντινό καμπαναριό. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο ανδριάντας του Διονυσίου Σολωμού, εθνικού ποιητή της Ελλάδας.
Ο παραλιακός δρόμος, η Στράτα Μαρίνα (Κ. Λομβάρδου), είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης τους θερινούς μήνες. Καφέ, εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα προσελκύουν πλήθος τουριστών αλλά και ντόπιων. Ο δρόμος ξεκινά από την πλατεία Σολωμού για να καταλήξει στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, προστάτη αγίου του νησιού.
Καθώς απομακρύνεται κανείς από το λιμάνι, λίγους δρόμους πέρα από την πλατεία Σολωμού και προχωρόντας προς το εσωτερικό της πόλης, φθάνει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Εδώ βρίσκεται η καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου καθώς και το Μουσείο Σολωμού, Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων. Από αυτή την πλατεία ξεκινά και η οδός Αλ. Ρώμα, που διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την πόλη και είναι το εμπορικό κέντρο του νησιού εδώ και αιώνες.
Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Φανερωμένης και της Κυρίας των Αγγέλων, με αξιόλογα έργα ντόπιων και Κρητών αγιογράφων.
Κοντά στην εκκλησία της Φανερωμένης, στο σημείο που βρισκόταν το πατρικό σπίτι του Γρηγορίου Ξενόπουλου
, υπάρχει το Μουσείο που είναι αφιερωμένο στο γνωστό συγγραφέα.
Ταξιδιωτικός οδηγός

Η πόλη της Ζακύνθου